Yine kan dökülmeye başladı.Yine cözüm kanda arandı.Yine diyaloğ yolları kapatıldı.Demekki barışın yolu düz değil engebeli,virajlı,inişli çıkışlı, kesik kesik savaşan tarafları diyaloğa cekmek kolay değil, diyaloğ başlasa bile savaş bitmiş değil,savaşanların diyaloğlarının içinde şiddet, gizlenmiş bir yerde duruyor.her an ortaya cıkabilir, cıktı bile.
İmralı ile Kandil ile başlayan diyaloğu tüm kamuoyu basına yansıdığı ölçüde izledi, umutlandı ,önemsedi bu defa bir şeyler olacak izlemini edindi ama olmadı .Demekki savaşanların diyaloğu bir defa daha savaşı getirdi. Her diyaloğ barışı getirmiyor.hele araya yıllarca süren savaş girmişse,kan dökülmüşse. Barış kolay olgunlaşmıyor, olgunlaşması için şartlarının oluşması gerekiyor. Hava mı eksik? Su mu eksik? Toprak mı? Güneş mi ? bunu aramak gerekiyor.
Öyleyse akil adamlar devreye girmeli diyaloğu tekrar başlatmak için. Her iki tarafla görüşmeli, diyaloğun tekrar başlaması için tarafların taleplerini dinlemeli, tarafların taleplerini birbirlerine iletmeli, silahları susturup diyaloğu yeniden başlatmalı sonuçta barış savaşanlar arasında olur. Savaşın barışla sonuçlanmasının yolu diyaloğların kesildiği yerden yeniden başlatılması ile mümkün. Bu süreç uzun, zaman zaman kesintiye uğrayabilir.yeniden yeniden denenmeli. Başka ülkelerin deneyimlerinden yararlanılmalı ama sonuçta bizde kendi deneyimimizi yaratacağız.
Diyarbakır’daki STK ların sesine kulak verilmeli diğer illerdeki STK larada görüşlerini açıklamalı, kamu oyu yaratılamalı, STK lar taraflar üzerinde baskı kurmalı daha etkin baskı kurmanın yollarını aramalı.
Ülkede sürece dahil, barışcıl cözümden yana bütün siyasi partiler, siyasi guruplar seslerini kitlesel olarak duyurmalı sürecle ilgili görüşve cözüm önerilerni kitlesel platformlarda yüksek sesle açıklamalı diyaloğun yeniden başlaması için baskı kurmalıdır.
Kuşkusuz savaşan taraflar arasında diyaloğun başlaması kürt sorunun cözümü nün tamamı değildir. Çözümün parcasıdır. Sorunun nihai cözümünün bütün kürt siyasi aktivistlerinin sürece dahil edilmesinden gectığıde unutulmamalıdır. Bu sürec kan dökülmesinin önlenmesi, diyaloğ sürecinin başlaması ile ilgilidir. Bu başarılırsa barışçıl temelde siyaset yapan siyasi oluşumların stratejileri ile çelişmez bilakis hedefe ulaşmasına yardım eder.
Nurullah Timur
23 AĞUSTOS 2011